Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen, en zo ja, hoe geschikt is mijn dak? In dit artikel zoeken we het uit.


Hoe geschikt is mijn dak?

In Nederland zijn de meeste daken geschikt voor zonnepanelen, het is heel aannemelijk dat ook jouw dak hier bij hoort. De echte vraag is vaak dan ook niet of je dak geschikt is, maar hoe geschikt je dak is voor een eigen installatie. De effectiviteit van een installatie wordt namelijk bepaald door een aantal factoren:

  1. De hoeveelheid oppervlakte beschikbaar
    • Of het nemen van zonnepanelen zinvol is ligt vooral aan hoeveel stroom er kan worden opgewekt, als er slechts ruimte is voor bijvoorbeeld één paneel is niet alleen het rendement verwaarloosbaar, een kleine installatie is in verhouding vaak duurder en dus langzamer terugverdiend.
  2. De helling en richting van het beschikbare oppervlak
    • Daken die naar het noorden wijzen zijn over het algemeen niet heel efficient, Zonnepanelen komen het best tot hun recht wanneer ze naar het zuiden wijzen, gevolgd door een oost en westelijke ligging. Ook de helling speelt een rol in de opbrengst.
  3. Hoeveel schaduw er op het oppervlak valt.
    • Als laatste (maar niet minst belangrijke) factor kennen we de schaduw op het oppervlak. Als de installatie de halve dag in de schaduw staat gaat er een aanzienlijk deel van de opbrengst verloren, wat de opbrengst (daarmee terugverdientijd) hindert. Gedeeltelijke schaduw hoeft echter geen probleem te zijn voor de installatie.


De hoeveelheid oppvervlakte beschikbaar

De beste manier om te zien of het oppervlak voldoende kan opwekken is het omrekenen naar opbrengst per m². De gemiddelde opbrengst per m² ligt op 182 kWh, dat betekent dat 10m² goed is voor 1.820 kWh per jaar. Heb je een verbruik van 2.741? (gemiddeld stroomverbruik in Nederland) Dan is in meeste gevallen een oppervlak van 15m² optimaal.

Tip: Natuurlijk spelen factoren als ligging, helling en schaduw nog steeds een grote rol in de uiteindelijke opbrengst van de zonnepanelen. Voor een duidelijk beeld is het verstandig even een dakcheck te doen. (zo gepiept)

De helling en richting

De zon schijnt het langst op het zuiden van je dak. Logisch dus, dat zonnepanelen die richting het zuiden wijzen het meeste opbrengen. Een Oost-West opstelling is na het zuiden het meest interessant, hoewel de opbrengst iets lager zal zijn dan gericht naar het zuiden, vangen dergelijke systemen nog genoeg zon om interessant te zijn. Daken naar het noorden zijn vrijwel altijd ongeschikt omdat ze weinig opbrengen.

Indien je dakoppervlakte plat is heb je natuurlijk alle vrijheid in de richting van de zonnepanelen, in dit geval kijken we naar de optimale richting en creeren we zelf een helling in de opstelling.


Hoeveel schaduw er valt

Als laatste factor kennen we de schaduw, je kan immers een perfecte ligging qua richting hebben en een mooi oppervlak, maar als deze de hele dag in de schaduw ligt zal de opbrengst alsnog tegenvallen. Met onze software kunnen we gemakkelijk een instralingsprofiel opmaken en een indicatie krijgen van hoe ieder paneel individueel zal presteren. Op basis van deze informatie kunnen we beslissen of het verstandig is om maatregelen te nemen de impact van schaduw te beperken (denk aan optimizers).

Tip: Heb je vragen over het schaduwprofiel van je dak? Deze brengen we graag voor je in kaart middels een dakcheck, hierin zie je ook de kosten en geschatte opbrengsten van je volledige systeem.

Zonnepanelen

Huren of kopen

Kosten en opbrengst

Prijs

Teruggave BTW

Salderen

Contact

085-0606896

Bereikbaar tot 18:00 uur

info@thuiszon.nl

Binnen 24 uur reactie

Adres

Brugstraat 9
7607XJ, Almelo

KVK - 69905916