Verschillende type zonnepanelen

Benieuwd naar alle verschillende soorten en type zonnepanelen? In dit bericht behandelen we alle verschillen in cellen, maten en opbrengst.

Verschillende zonnecellen

Zonnepanelen komen in allerlei verschillende soorten en maten, in deze verschillen is het grootste vaak het type cellen waaruit het zonnepaneel is opgemaakt. In Nederland hebben we het meestal over Mono en Polykristallijn zonnepanelen die gemaakt zijn van Silicium.

Het verschil in deze twee zit voornamelijk in het afkoelingsproces van de silicium. Bij de Monokristallijn zonnepanelen verloopt dit proces gecontroleerd, waardoor de zonnepanelen een mooie en egale kleur hebben (bijvoorbeeld volledig zwart). Bij Polykristallijn zonnepanelen is dit niet het geval en zijn de cellen soms zichtbaar.

Verschil in opbrengst?

De opbrengstverschillen tussen mono en poly zonnepanelen zijn aanwezig, maar minimaal in Nederland. Doorgaans presteren mono zonnepanelen íets beter dan poly zonnepanelen.

Een andere factor in de opbrengst is de kleur van de zonnepanelen, volledig zwarte (full black) zonnepanelen worden vaak iets warmer dan panelen met een blauwe kleur en een zilver frame, goed voor een verschil van 5-10% in opbrengst, vaak wordt dit verschil verwaarloosd voor de esthetische factor, omdat volledig zwarte panelen iets aangenamer op het oog zijn.

Tip: Geef bij het maken van het legplan aan of je voorkeur uitgaat naar het hoogst haalbare rendement, of dat de esthetische factor een belangrijke rol speelt bij je installatie. Onze planners houden rekening met je voorkeur bij het ontwerpen van een opstelling


Glas-glas en glas-folie panelen

Verder kennen we nog het verschil in glas-glas en glas-folie zonnepanelen, bij glas-glas zonnepanelen zit een extra laag glas aan de achterzijde van het paneel, bij glas-folie panelen is dit een laag kunststof folie. Door de extra afwerking met een laag glas zijn de glas-glas panelen iets robuuster, maar ook een stuk zwaarder. Door het ingewikkeldere productieproces zijn deze panelen ook tot 50% duurder dan glas-folie zonnepanelen, terwijl zo over 25 jaar verspreid een iets lagere opbrengst hebben (5%).

Bij Thuiszon baseren we in eerste instantie onze legplannen dan ook niet op glas-glas panelen. De verschillen in slijtage vinden we terug in de opbrengstgarantie die producenten bieden op de panelen, bij glas-folie zonnepanelen ligt deze doorgaans op 80% na 20 jaar, bij glas-glas is dit 87% na 30 jaar.

Ervaring leert dat ontwikkelingen in de solarindustrie zó snel gaan dat die extra 7% behouden voor een hogere investering minder lonend is dan de gehele installatie na 20 jaar vervangen voor nieuwere, efficientere modellen.

Zonnepanelen

Huren of kopen

Kosten en opbrengst

Prijs

Teruggave BTW

Salderen

Contact

085-0606896

Bereikbaar tot 18:00 uur

info@thuiszon.nl

Binnen 24 uur reactie

Adres

Brugstraat 9
7607XJ, Almelo

KVK - 69905916